Het imago van de vrouw in ‘international business’: ‘vrouw van’ of maîtresse?

Sadhna als tempeldanseres

Sadh(a)na als tempeldanseres

Met ons laatste bezoek aan China (Changzhou) moest ik weer denken aan het misverstand van september 2013 toen we (mijn echtgenoot en ik) in China waren.

Ondanks het feit dat ik tijdens de vele afspraken op een gedegen wijze (via een PPT-presentatie) was geïntroduceerd, bleek het niet duidelijk te zijn dat ik de vrouw was van de CEO. De volgende dag vroeg ik mijn echtgenoot en de tolk mij tijdens de introductie specifiek te benoemen als de vrouw van de CEO, mede verantwoordelijk voor International Affairs.

Wat schetste mijn verbazing na een aantal dagen? Er werd in eerste instantie inderdaad gedacht dat ik ‘gezelschaps-dame’ en een hele intieme vriendin was van de Algemeen Directeur / CEO. De meeste Chinese zakenlieden laten immers hun vrouwen thuis en huren tijdens zakenreizen een gezelschapsdame in die hem naar alle meetings en events vergezelt. Vandaar dat ik ook meteen op deze wijze werd gestigmatiseerd. Wellicht heeft mijn Indiaas uiterlijk daaraan bijgedragen?? Wie weet…

Bijzonder was ook dat ik in het besprekingsverslag later in die week met naam en toenaam werd aangetekend als de vrouw van de CEO. Onze tolk liet me de expliciete Chinese karakters daarvoor zien ter verdere geruststelling.

Zijn er tips voor deze interculturele misvattingen?

  • Nee, vermoedelijk niet! Na de aanvankelijke irritatie kon ik toch ook met de nodige humor kijken naar het beeld van de vrouw, vooral als ze haar man vergezelt, dat men heeft aan de andere kant van de oceaan.
  • Je kunt jezelf hooguit vooraf informeren over de rol van de vrouw in de Chinese samenleving, specifiek in het bedrijfsleven. Steeds meer vrouwen nemen immers in de samenleving een hoge positie in. Echter de naam van hun echtgenoot dragen ze niet altijd, vandaar dat mijn dubbele naam niet direct de toelichting gaf over mijn getrouwde status die we in andere delen van de wereld (maar in vooral Nederland) gewend zijn. Dat was dus een foutieve aanname van mij.

Ik geef de voorkeur aan echtgenote / vrouw van ….. en mijn eigen positie als Indiase tempeldanseres (zie foto). Zie hiervoor ook mijn andere website.

Sadhna Meijer-Gopalrai, Bedrijfscounsellor | culturele coach

Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
Dit bericht is geplaats in Blog, Vrouwen en hun idealen and tagged , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.