De grenzeloze ambities van werkende moeders

Dit klinkt misschien als een generalisatie en toch weet ik als geen ander (zelf moeder van een vierjarige) wat de valkuilen kunnen zijn, zeker als je bijzonder veel ambieert! Wij vrouwen willen nagenoeg overal perfect in zijn: perfecte moeder, vriendin, minnares, coach, sportvrouw, manager (op het werk of thuis) en de rest wat je als lezer erbij kunt bedenken.

Neem nu als voorbeeld de situatie van een werkende moeder in gedachten die 5 kinderen heeft. Haar man heeft de rol van huisvader op zich genomen en zij brengt het geld binnen. Ze is van een driedaagse werkweek in een fulltime job gestapt met extra reistijd van circa 2 uur per dag, 10 uur per week. In het begin lijkt alles goed te gaan totdat na circa 4 maanden de eerste scheuren beginnen te ontstaan in het zogenaamde stevige fundament waar alles onder controle leek. En binnen 6 maanden tijd wordt het contract van onbepaalde tijd ontbonden via een beëindigingovereenkomst. Zowel de functionaris als de werkgever blijven met een kater zitten en zoemt de vraag nog een tijdje rond wiens fout het nu werkelijk was zonder echt een antwoord te vinden. Vermoedelijk herhaalt de fout zich weer in een toekomstige werksituatie totdat er eigen verantwoordelijkheid wordt genomen zowel door werkgever als door deze werkende moeder in dit specifieke voorbeeld.

Een aantal vragen aan jou als jij als vrouw en moeder in deze situatie zou verkeren:

  • Welke schade loop je zelf hierbij op?
  • Welke rompslomp en desillusie houdt jouw werkgever aan jou over?
  • Welke lessen leer je hier nu uit voor je toekomstige carrière?

Tips:

  • Maak een duidelijke keuze voor jezelf in welke gebieden je echt wilt uitblinken. Beperk dit tot hooguit twee keuzes!
  • Maak vooraf duidelijke afspraken met je werkgever als je thuissituatie jou als moeder nodig heeft, mocht je toch fulltime aan het werk zijn.
  • Je mag als moeder en vrouw ook gewoon tevreden zijn met een goede parttime baan en bij dringende noodzaak je partner ook coachen om meer werkinitiatief te nemen hetgeen meer inkomen genereert.

Resultaat:
Jij zit beter in je vel waardoor zowel op het werk als thuis de rust wederkeert. Dat heet: verantwoordelijkheid nemen voor je leven en heldere / duidelijke keuzes maken!

Sadhna Meijer-Gopalrai
Bedrijfscounsellor / culturele coach

Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
Dit bericht is geplaats in Bedrijfscounselling, Vrouwen en hun idealen and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.