Coaching door middel van afsnauwen?

“Ga zitten, jij!” Zo werd ik eind vorig jaar terecht gewezen omdat ik in de ogen van de coach iets niet goed deed. Mijn opdrachtgever zat erbij en keer ernaar. Zij heeft een bedrijf waar niemand van de werknemers überhaupt gezien of gehoord wordt. De desbetreffende coach heeft een specialisatie in Transactionele Analyse (TA). De kenners onder mijn lezers weten dat dit gaat over transacties in communicatieprocessen. Zeker in groepsdynamische processen dient de communicatie, zeker door de coach, op een respectvolle manier te gebeuren naar de deelnemers.

Toen ik een maand later in een functioneringsgesprek door mijn opdrachtgever nog eens werd terecht gewezen op de zogenaamde fout die ik op dat moment had gemaakt, was voor mij het hek van de dam. Ik deelde mee dat ik mijn opdracht conform de overeengekomen termijn wilde beëindigen en niet meer terug wilde komen.

Ik weet tot op de dag van vandaag nog steeds niet waarop ik gecorrigeerd moest worden, noch door de coach noch door mijn opdrachtgever. Mijn diepste verlangen was gewoon om gehoord en gezien te worden maar het enige wat de TA-coach toen deed, was een stuk projectie van zijn moeder op mij; daarop sprak hij mij destijds aan en niet op wat hij in mijn eigen gedrag waarnaam en zeker niet de dieperliggende oorzaken.

Deze ervaring rijpte bij mij tot het diepste verlangen om mezelf en mijn medecollega’s beter te leren kennen op het gebied van communicatieverstoringen, zeker in organisaties. Dit heeft geleid tot een eerste kennismaking met de basis van TA (inmiddels afgerond). In november wordt deze studie verdiept met de ‘masterclass TA’.

Tips voor het herkennen van je eigen valkuilen:

  • Let vooraf goed op de manier van communiceren voordat je ja zegt tegen een sollicitatietraject of opdrachtgever. Dit is een indicatie hoe jij later aangesproken gaat worden.
  • Laat je niet verleiden om mee te gaan in het geroddel over andere collega’s. Voordat je het weet, zit je vast in het patroon waar iedereen over iedereen negatief spreekt.
  • Blijf niet te lang hangen in een opdracht, als het niet ‘jouw ding’ is. De negatieve spiraal blokkeert je voor toekomstige positieve uitdagingen.

Sadhna Meijer-Gopalrai
Bedrijfscounsellor / culturele coach

Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
Dit bericht is geplaats in Transactionele Analyse and tagged , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.