‘Coming soon……… culturele coaching’

Een film over outsourcing

Culturele coaching; binnenkort te zien als promotiefilm!

Een Nederlandse CEO en een Indiase consultant, voor een bepaalde tijd te werk gesteld bij Nederlands bedrijf X, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan wegens het niet behalen van een afgesproken deadline. De communicatie concentreert zich in het Engels op de vraag waarom de consultant de gevraagde presentatie niet op het afgesproken tijdstip klaar heeft. Zij probeert uit te leggen dat ze niet heeft begrepen dat er een deadline aan gekoppeld was. Dat is immers in de eerder verstuurde mail ook niet gezegd, is haar betoog. Wat is dan haar eigen individuele bijdrage geweest om het probleem opgelost te krijgen, vraag de CEO sarcastisch. Had ze dan niet tijdig aan hem moeten terugkoppelen? De hele organisatie wist twee weken geleden al dat deze tender twee weken later af moest zijn.

Zij blijft zich uitputten in excuses en geeft schoorvoetend toe met teneergeslagen ogen dat ze niet zo goed overweg kan met PPT 2010. ‘Dan had je hulp moeten vragen van je collega’s’ briest haar manager haar toe. ‘Dat heb ik ook gedaan, sir, maar zij is op vakantie’, zegt zij verslagen. ‘Het kan me niet schelen wat je doet, je zorgt maar dat ik die presentatie morgen heb!’ is het laatste woord van de manager.’ De consultant slaat dicht en verlaat verslagen het kantoor van de CEO.

Dit is één van de vele voorbeelden van een intercultureel conflict waar men in het bedrijfsleven vaak geen raad mee weet. Directies van internationale ondernemingen zijn zich vaak niet bewust van de verstrekkende gevolgen van culturele invloeden en communicatie op het resultaat en effectiviteit van werken.

Hoe dit gesprek op een constructieve had kunnen aflopen, is binnenkort te zien als promotiefilm. Het rendement van gelijkwaardigheid (daardoor wisselwerking) en integratie van twee culturen wordt duidelijk zichtbaar zodat er sprake is van ‘Samen op weg naar succes!’

Tips voor bewustwording:

  • De te verwachten prestaties van deze medewerkers.
  • Impact op uw organisaties door verschillende culturen.
  • Taakafbakening van de nieuwe medewerkers.
  • Culturele verschillen.
  • En handel er als manager vooral naar!

Sadhna Meijer-Gopalrai, uw culturele coach in outsourcingsprocessen!

 

Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
Dit bericht is geplaats in Blog, Transactionele Analyse and tagged , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.