“Van droom(prins)beeld tot ruw ontwaken!”

Sati traditie vanuit het Hindoeïsme: opoffering van de vrouw voor haar overleden man.

Bron: "Sati tradition"

In sommige culturen gaat de zelfopoffering van de vrouw voor de man wel heel ver. Sati, zelfverbranding van een weduwe, staat vanuit de Hindoe traditie symbool voor de deugdzame vrouw en echtelijke toewijding door middel van zelfopoffering. Bovendien zijn sommige hindoes gaan geloven dat de daad van zelfverbranding van een weduwe het bereiken van spirituele verlossing voor haar overleden echtgenoot vergemakkelijkt. De vrouw die sati pleegt, wordt dan ook vereerd als een godin.

Vrouwen zoals jij en ik die goed opgeleid zijn, gruwelen bij de gedachte aan zo’n brute daad. Als onze man na verloop van tijd niet langer DE droomprins blijkt te zijn, dan zetten we hem eigenlijk het liefst bij het vuilnis en zullen we ons beslist niet in een vuuroffer storten, ook al bestaat hij op dat moment niet meer voor ons.

We zijn in feite bruusk wakker geschud uit een droom en realiseren ons dat onze (meisjes)idealen niet meer door deze man vervuld gaan worden. En de man daarvoor deed het ook al niet! We kunnen op den duur gaan twijfelen aan onze idealen: welke gaan we werkelijk nastreven en welke kunnen alleen bestaan in onze dromen die wij nog net zo als jonge meisjes over de liefde hebben?

Waarom zijn we tussen ons 40e en 50e levensjaar zo teleurgesteld en geloven we soms niet langer meer in de liefde? Het lijkt wel of onze partner, die inderdaad van Mars afkomstig lijkt te zijn, ons Venus vrouwen steeds minder begrijpt. We grijpen wild om ons heen, geven vooral hem de schuld of nog complexer: we worden plotsklaps verliefd op een andere vent! Dit gevoel kan in het begin helemaal fantastisch zijn, maar maakt ons leven al heel snel ingewikkeld; zeker als we ook kinderen hebben. Kortom: hoe hoger ons verwachtingspatroon over onze relatie, hoe groter de teleurstellingen des levens!

Hoe doorbreek je nu als vrouw deze vicieuze cirkel, en belangrijker nog: kan een terugkerende liefdesfrustratie nog ten goede gekeerd worden?Verbinding met jezelf en vervolgens met jouw partner (of wellicht toch een ander) is hierop het antwoord.

Enkele tips:

  • Vraag je jezelf ten eerste af waar je gevoelens van teleurstelling vandaan komen.
  • Word jezelf bewuster van je eigen gedrag en dat van je partner: oorzaak en gevolg aan elkaar verbinden.
  • Treed in gesprek met elkaar vanuit respect en openheid.
  • Neem even afstand van je vastzittende teleurstelling en doe iets leuks voor jezelf; een korte time-out werkt heel verfrissend.

Ik heb, onder de vlag van Sadhana in Counselling, een nieuwe workshop ontwikkeld die je leert hoe je o.a. deze vicieuze cirkel ombuigt tot een prettigere vorm van realiteit, zodat je niet meer steeds wakker hoeft te schrikken uit een droom. Meer informatie over deze workshop kun je downloaden via: https://www.sadhana-in-counselling.com/ervaringsgericht-leren/workshops/

Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
Dit bericht is geplaats in Blog, Vrouwen en hun idealen and tagged , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.